top of page

Wildernissen. 

EEN PODCAST OVER NATUUR EN ANDERE WILDE DINGEN

_DSC1627_edited.jpg

conversaties over domesticeren en verwilderen met

Mariken Heitman, Koen Vanmechelen & Norbert Peeters  

In deze zinderende zomertrilogie spreken we met drie inspirerende gasten over getemde wildernis, de oorsprong van de domesticatie en het wilde gen, op zoek naar ontembare en ont-tembare natuur. 

 

Luister drie zondagen op rij vanaf 11u op onze website of via je favoriete podcastkanaal.

Heitman-Mariken_C_-Jelmer-de-Haas_kl-min.jpg
Koen 23 ©FlorianVoggeneder-2.jpg
nobert_peeters.jpg
_DSC1627_edited.jpg

Aflevering 1: Mariken Heitman over haar bekroonde roman Wormmaan en het verwilderen van de erwt - 26 JUNI 2022

Winnaar van de Libris Literatuurprijs Mariken Heitman schreef met Wormmaan een indringende en algemeen bewierookte roman over de zoektocht naar een plek voor wat niet binnen de hokjes van de getemde samenleving valt. Mariken verbindt thema’s als zaadveredeling en het ontstaan van de landbouw met verwildering en genderidentiteit. Sanne Huysmans en Linde De Vroey bevragen Mariken Heitman over haar passie voor landbouw, haar achtergrond als biologe en haar literaire zoektocht naar een ongetemde oorsprong. Hannes Delanoeije duikt in de wondere wereld van oude stenen en Laure De Vroey gaat op zoek naar ontembare diersoorten. Een wervelende eerste aflevering over erwtenplanten, onafhankelijkheid en uitbreken, met een literair toemaatje van Sanne aan het eind. 

     

1. On(t)tembare natuur met Mariken Heitman Wildernissen
00:00 / 01:04
Heitman-Mariken_C_-Jelmer-de-Haas_kl-min.jpg

foto door Jelmer de Haas

>> Of luister via Spotify of via Apple Podcasts. 

_DSC1627_edited.jpg
Koen 23 ©FlorianVoggeneder-2.jpg

foto (c) Koen Vanmechelen 

Aflevering 2: Koen Vanmechelen over kruisbestuiving en het wilde gen van kippen en kunstenaars - 3 JULI 2022

Kunstenaar Koen Vanmechelen kruist al dertig jaar kippenrassen op zoek naar de kosmopolitische oerkip. Kruisbestuiving, diversiteit en dualiteit staan centraal in zijn jarenlange zoektocht naar ‘het wilde gen’. Intussen lopen zijn kippen en expo’s over de hele wereld, maar zijn werkelijke thuis is LABIOMISTA in Genk: een levend lab, in een voormalige zoo, waar hij kunst maakt tussen de lama’s, kamelen en steller-arenden. Laure en Linde De Vroey gingen met Koen Vanmechelen op tocht in zijn beschermde paradijs: een plek waar de natuur weer wild mag zijn en het gesprek af en toe onderbroken wordt door een prettig nieuwsgierige Galloway-koe. Laure onderzoekt de pikorde, Hannes Delanoeije bijt zich vast in verharding, en Sanne Huysmans zorgt opnieuw voor een literair vervolg. Een visionaire aflevering over rewilding als toekomstproject, het belang van kruisbestuiving en de maatschappelijke rol van de ontembare kunstenaar.      

2. On(t)tembare natuur met Koen VanmechelenWildernissen
00:00 / 01:04

>> Of luister via Spotify of via Apple Podcasts. 

_DSC1627_edited.jpg

Aflevering 3: Norbert Peeters over wildernis-vernis, maakbare natuur en de rewilding-trend  - 10 JULI 2022

Botanisch filosoof Norbert Peeters houdt in zijn boek Wildernis-vernis een  pleidooi tegen de illusie die ons opgedrongen wordt in de huidige rewilding-trend. Die presenteert immers bepaalde natuurgebieden als ‘ongerepte wildernis’, terwijl deze in feite netjes gepland en aangelegd zijn. Echte wildernis daarentegen is misschien niet maakbaar, maar roert zich overal waar de natuur aan de menselijke controle ontsnapt. Hannes en Linde buigen zich met Norbert Peeters over de vraag waarom we zo graag terug willen naar een ongerepte oorsprong, en of de mens klaar is om (opnieuw) controle aan de natuur af te staan. Laure onderzoekt de grenzen tussen het mensen- en dierenrijk, Hannes brengt een laatste ode aan het stenen tijdperk, en Sanne sluit af met het laatste deel van het literaire kortverhaal Cultivar. Een filosofisch onderzoek naar de oorsprong van de wildernis-idee en de dunne grens tussen natuur en cultuur. 

     

3. On(t)tembare natuur met Norbert PeetersWildernissen
00:00 / 01:04
Norbert.jpg

foto (c) Norbert Peeters

>> Of luister via Spotify of via Apple Podcasts. 

Over Wildernissen.
 

Wildernissen is een podcast over natuur en andere wilde dingen. Samen met inspirerende gasten zoeken we naar de grote en kleine wildernissen in de wereld. Op de grens tussen natuur en cultuur, brengen we reflecties over de plaats van wildheid in het moderne leven. 


Wildernissen bevindt zich op het snijvlak van filosofie, ecologie, literatuur en geschiedenis. Een dynamisch team van jonge makers werkt samen de podcasts uit: natuurbeleidswerker Laure De Vroey, schrijfster Sanne Huysmans, historicus Hannes Delanoeije en filosofe Linde De Vroey.  Meer over de makers >>

Wildernissen is een podcast van Wilderhistories in samenspraak met filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer. 

 

Genoten van en aflevering? Volg, like en deel onze podcast via Spotify en Apple Podcasts!

162163289_1244565409350555_2821794114485670440_n_edited.png
zoekendhert-logo-wit-ret_edited.png
cc0d4064-72ff-4227-aaba-a256d7701e39.JPG
_DSC0011.JPG
1b99b276-7d5c-4d71-b677-10f2e638c49e.JPG
bottom of page